Tilberedning av oksydalsyreoppløsning

Det har blitt gjort masse feil når det kommer til birøkt, og en av feilene gjøres ofte når man skal lage oksalsyreoppløsning. Da oksalsyre er ei tungtoppløselig syre og spesielt tungtoppløselig i sukkerlake, bør du gjøre slik:

Ta fram ingrediensene, sukker og oksalsyre. Mål opp det vannet du skal bruke og det skal være varmt, ca 60 grader. Tilsett oksalsyra og rist ca et minutt. Oksalsyra er da 100% oppløst. Sett oppløsningen i kjøleskapet til den er kald. Tilsett sukkeret og rist til det er oppløst - det var det hele. Oppløser du sukkeret i kaldt vann og deretter tilsetter oksalsyra, må du riste i lange tider da sukkerkonsentrasjonen forsinker oppløsningen av syra. Du kan risikere at den lille mengden oksalsyre ikke er oppløst godt nok og at varroabekjempningen blir dårlig.

 flaske

Den duskeflaska som jeg bruker til melkesyreoppløsning, brukes også til oksalsyrebehandling. Den heter Kabi 650 og har en bøyd hals samt ei slitesterk pumpe som tåler både oksalsyre og melkesyreoppløsning. Jeg bruker altså samme type dusjeflaske til oksalsyrebehandlingen fordi denne pumpa gir eksakt riktig volum for varroabehandlingen. Dette er testet på gramvekt med 2 desimaler etter komma. Jeg gjør som følger:
 
1) Tøm oksalsyreoppløsningen over i Kabi-dusjeflaske.

2) Juster dysa ved å skru den utover noen omdreininger slik at du får en  
    tynn
stråle, som en vannpistol. Kabi gir deg mulighet til eksakt å treffe
    biene og ikke rammene.

3) Når det er tid for oksalsyrebehandlingen og biene har trukket seg sammen
    til en klase, vurderer du bistyrken på 3 forskjellige måter:
   
1/3-dels full tavlegate får ett trykk (legg strålen som en lang strek på  
    biene mens du klemmer inn avtrekkeren).
    2/3-dels full tavlegate får 2 trykk ( du lager en "strek frem og tilbake)
    
Full tavlegate får 3 trykk. Ikke gi biene noen trykk ekstra - det kan
    drepe hele kuben med for sterk behandling.
 
Denne måten å behandle bier på tar bare noen få minutter pr. kube. Å behandle 20 kuber tar ca en halv time. Vi har behandlet nesten 100 kuber hvert år siden år 2000 på denne måten med gotd resultat. Enkelt, renslig og svært effektivt.