Aug 2011

Birøkt med halvkasser

Etter å ha brukt helkasser i 24 år, bestemte jeg meg i 2008 å gå helt over til halvkasser og halvrammer. Det er ulemper med halvkasser, men ulempene med helrammer er etter min mening større. Dette er fordelene/ulempene med halvkasser/halvrammer:
 
Fordeler
* Klart minder tyngde enn helkasser. Tyngste hjemmesnekra helkasse full med honning som jeg har veid, veide 34kg. Da helkassene er kubiske, blir belastningen på ryggen ekstra stor ved å bære slike kasser. Halvkasser med honning kan du bære liggende inntil kroppen. Maks vekt er ca 15-16kg, og det er nok!
 
* Dronning og bier har alltid nok plass med 2 halvkasser som yngelrom. Med cellestørrelse 5,1 og to halvkasser som yngelrom, har dronninga i praksis plass til egglegging tilsvarende 14 helrammer.
 
* Svermekontrollen tar ca 5 minutter pr. kube.
 
* Enklere å lage små avleggere - du jobber jo i ca halve formatet.
 
* Honningtavlene har halv vekt ved risting/børsting og belaster skuldre og albuer mindre.
 
* Mindre sverming p.g.a. mer plass i yngelrommet.
 
Ulemper
* Dobbelt så mange kasser og rammer å forholde seg til
* Det tar lengre tid å slynge


smaa_tavler

Cellestørrelse 5.1mm

Alle mine kuber har cellestørrelse 5,1mm.  Dette er gjort for å forkorte utviklingstiden på biene og på den måten redusere varroatrykket (varroa har lengre utviklingstid enn larver i celler på 5,1mm noe som bryter varroautviklingen). I tillegg vil celolestørrelse 5,1 gi mer plass til egglegging i yngelrommet. Forskjellen i antall celler ved å bruke cellestørrelse 5,1 i forhold til 5,3 er egentlig ikke mer enn ca 4%, men vil i tillegg til effekten mot varroa bety noe på plassen i yngelrommet. Tavlene bygges pent og jevnt ut med svært lite feilbygging.